Informatieflyer voor kandidaat-huurder
WMVLA
Ga snel naar
WMVLA
Ga snel naar
Huurwoning aanvragen
Huurwoning aanvragenAls je wil inschrijven, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat geldt zowel voor jou als jouw eventuele partner. We geven een overzicht van de voorwaarden:
Je moet meerderjarig zijn om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Hierop zijn twee uitzonderingen:
Om in aanmerking te komen, mag je gezinsinkomen niet boven de inkomensgrens vallen. We kijken daarvoor naar het inkomen van het meest recente aanslagbiljet. Wil je samen met je partner huren? Dan kijken we naar zowel jouw inkomen als dat van je partner.
Is jouw inkomen op het meest recente aanslagbiljet te hoog? Dan kijken naar het inkomen van de drie laatste maanden (uitkeringsattest, leefloonattest, loonfiches, enz.)
Had je de afgelopen 3 jaar geen inkomen? Dan kijken we naar het inkomen van de laatste drie maanden. Heb je geen recent inkomen? Dan vul je bij ons een verklaring op eer in.
Gezinstype | inkomensgrens |
---|---|
Alleenstaande zonder persoon ten laste | 30.636 euro |
Alleenstaande met handicap | 33.202 euro |
Gehuwden/ samenwonenden/ anderen | 45.952 euro |
Verhoging per persoon ten laste* | 2.569 euro |
Met inkomen bedoelen we het gezinsinkomen, afzonderlijk belastbaar inkomen, de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een beperking en/of leefloon.
Meer over de voorwaardenOm je te kunnen inschrijven op de wachtlijst, mag je niet in het bezit zijn van een stuk grond of een woning (in België of in het buitenland).
In volgende gevallen kom je ook niet in aanmerking:
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je je toch kunt aanmelden voor een huurwoning, maar onder de voorwaarde dat je je eigendom binnen een jaar na toewijzing van een huurwoning laat verkopen of vervreemden.
In volgende gevallen kom je wel in aanmerking
Om in aanmerking te komen voor een huurwoning, moet je geregistreerd staan in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister. Als je staat ingeschreven in het wachtregister, kun je je niet aanmelden.
Het is verplicht dat huurders voldoende Nederlands begrijpen en spreken als ze in een sociale huurwoning willen wonen. Je hebt 2 jaar de tijd om je taalvaardigheid aan te tonen vanaf het moment dat je huurder wordt (dat wil zeggen, 2 jaar na het begin van de huurovereenkomst), tenzij je vrijgesteld bent of uitstel hebt gekregen. Met ‘basistaalvaardigheid Nederlands’ bedoelen we het niveau van Nederlands dat overeenkomt met niveau A2 van het ‘Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen’.
Als je nog niet aan deze taalvereiste voldoet, kun je contact opnemen met het ‘Agentschap Integratie en Inburgering’ via het contactpunt in Oudenaarde op Meerspoort 30, 9700 Oudenaarde of via hun website www.integratie-inburgering.be.
Om een sociale woning te huren, mogen de beschikbare middelen van jou (en jouw partner) niet hoger liggen dan een bepaald bedrag (dit bedrag komt overeen met de inkomensvoorwaarden). Beschikbare middelen zijn middelen die jouw gezin meteen kan gebruiken om te voorzien in wonen. Het gaat om jouw (en jouw partners) geld op een bank, spaar- of beleggingsrekening.